Wanilia ze względu na swój unikalny aromat jest od wieków cenionym dodatkiem kulinarnym. To jedna z najdroższych przypraw, znana i używana w kuchniach na całym świecie. Wysoka cena lasek waniliowych wynika przede wszystkim z długiego czasu, jaki jest potrzebny na dojrzewanie, jak i późniejsze przygotowanie rośliny do sprzedaży. Niezwykłym aromatem wanilii można cieszyć się jednak unikając większych kosztów dzięki dodatkom cukierniczym powstającym na bazie tej przyprawy, wśród których jednym z najbardziej znanych jest ekstrakt z wanilii.
Jak powstaje ekstrakt waniliowy?
Ekstrakt z wanilii powstaje na bazie lasek tej rośliny, podawanych macerowaniu. Proces ten polega na umieszczeniu lasek waniliowych w alkoholu etylowym zmieszanym z wodą. Im dłużej są one pozostawione w ten sposób, tym ziarna wanilii uwalniają więcej waniliny, czyli związku chemicznego odpowiedzialnego za charakterystyczny aromat tej przyprawy. W efekcie pozyskuje się mocno skoncentrowaną esencję o głębokim i wyrazistym smaku, której dwie lub trzy łyżeczki zastępują jedną laskę wanilii. Tak przygotowany produkt można wykorzystywać, aby zastąpić czystą wanilię w różnych przepisach.
Zastosowania ekstraktu z wanilii w kuchni
Powszechnym zastosowaniem ekstraktu waniliowego jest aromatyzowanie nim słodkich wypieków. Ciasta, torty, ciasteczka czy babeczki zyskują na smaku po dodaniu tylko jego odrobiny. Wanilia doskonale komponuje się też z kakao, dlatego dobrym pomysłem będzie niewielkiej ilości ekstraktu do czekolady na gorąco lub tradycyjnego domowego kakao. Waniliowa nuta pomaga wydobyć naturalną słodycz owoców, takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie czy truskawki. Ekstrakt waniliowy można dodać do owocowych musów czy nadzień w ciastach. Wanilia to również nieodłączny składnik przeróżnych deserów oraz kremów, chociażby crème brûlée, kremu angielskiego lub creme caramel. Ekstrakt z wanilii urozmaici wreszcie smak kawy serwowanej zarówno na ciepło, jak i mrożonej.
Ekstrakt z wanilii nie tylko do deserów i napojów
Choć wanilia kojarzy się przede wszystkim z produktem spożywczym, ekstrakt z wanilii jest chętnie wykorzystywany w branży kosmetycznej i farmacji. Zapach wanilii ma działanie uspokajające, wpływa kojąco i rozluźniająco na organizm. Nuty zapachowe wanilii pojawiają się także często w kompozycjach perfum i jako składnik nadający przyjemną woń kremom, balsamom czy płynom do kąpieli. Ekstrakt z wanilii wykazuje właściwości antyoksydacyjne, nawilża i odżywia skórę oraz spowalnia procesy starzenia.